هنگام برآورد ميزان خطر آتش سوزي،مي توان نوع مناسب سيستم آب پاش را برگزيد.
بسيار كم خطر :
مكان هايي غير صنعتي هستند كه ميزان و يا قابليت اشتعال محتوياتشان اندك است و هنگام آتش سوزي حرارت كمي توليد مي كنند. مانند:منازل ، دفاتر رستورانها،تالارهاي سخنراني،تئاترها،مكان هاي آموزشي، بيمارستانها،موزه ها،مساجد،كلوپ ها وكتابخانه هاي كوچك
با خطر معمولي :
مكان هاي تجاري و صنعتي هستند كه خود بر حسب قابليت اشتعال محتوياتشان به سه گروه تقسيم مي شوند:
- گروه1:مكان هايي با قابليت اشتعال كم محتويات، كه ارتفاع مواد اشتعال پذير انبار شده در آنها از 2.5 متر تجاوز نمي كند مانند:پاركينگ هاي اتومبيل، نانوايي ها،كارخانجات كنسرو سازي،آشپزخانه رستوران ها،صنايع سبك و خدماتي،كارخانه شيشه سازي،رختشوي خانه ها
- گروه2:مكان هايي با قابليت اشتعال متوسط محتويات كه ارتفاع مواد اشتعال پذيردر آنها از 3.5 متر تجاوز ننموده و هنگام آتش سوزي حرارت متوسطي توليد مي كنند. مانند:آسياب هاي غلات،چاپخانه ها،كارخانجات نساجي،صنايع چوب،كارخانه دخانيات
- گروه3: مكان هايي با قابليت اشتعال بالاي محتويات كه ارتفاع مواد اشتعال پذير انبارشده درآنها زياد بوده و هنگام آتش سوزي حرارت زيادي توليد مي كنند. مانند:كارخانجات كاغذ سازي،تهيه خمير كاغذ،اسكله ها،باراندازها،گاراژ تعمير اتومبيل،كارخانه توليد لاستيك اتومبيل،انبار كاغذ ، رنگ و مواد الكلي
بسيار پر خطر :
مكان هايي تجاري و صنعتي هستند كه قابليت اشتعال محتوياتشان بسيار بالا بوده (مثل باروت يامايعات قابل اشتعال)و هنگام آتش سوزي حرارت زيادي توليد مي كنند. مانند:كارخانه فيبرو نئوپان سازي،كارخانه لاستيك اسفنجي ،چاپخانه هايي كه جوهر هاي با دماي اشتعال كمتر از cº38 استفاده مي كنند.
دسته بندي مكان ها | سطح تحت پوشش (S*D) | سطح تحت پوشش (S*D) |
---|---|---|
بسيار كم خطر | 225 فوت مربع | 21 متر مربع |
با خطر معمولي | 128 فوت مربع | 12 متر مربع |
بسيار پر خطر | 80 الي 96 فوت مربع | 7 الي 9 متر مربع |
براي تعيين محل اسپرينكلرها نيز طبق استاندارد NFPA حداكثر فاصله ي بين اسپرينكلرها بايد مطابق جدول زير باشد:
دسته بندي مكان ها | فاصله آب پاشها | فاصله آب پاشها |
---|---|---|
كم خطر | 15 فوت | 4.6 متر |
با خطر معمولي: آرايش استاندارد سر آب پاشها آرايش زيگزاگ سر آب پاشها |
13 فوت الی15 فوت | 4 متر الی4.6 متر |
پر خطر | 8 الي 12 فوت | 2.5 الي 3.7 متر |
مقدار مصرف آب اسپرينكلر:
مقدار مصرف آب هر اسپرينكلر به نازل و فشار پشت هر اسپرينكلربستگي دارد و از رابطه ي زير محاسبه مي گردد:
Q=K√P
در رابطه ي فوق Q مقدار جريان بر حسب GPM و P فشار پشت هر اسپرينكلر بر حسب psi است. K نيزضريب نوع اسپرينكلر است.ضريب K به قطر نازل اسپرينكلر بستگي داشته و ازجدول زيرطبق استاندارد NFPA بدست مي آيد:
قطر نازل (اينچ) | 1/4 | 5/16 | 3/8 | 7/16 | 1/2 | 17/32 | 5/8 | 3/4 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
ضريب K | 1.4 | 1.9 | 2.8 | 4.2 | 5.6 | 8 | 11.2 | 14 |
مثال:
دبي آب يك اسپرينكلر با قطر نازل 2/1 اينچ را محاسبه نماييد. فشار پشت نازل را 10 PSI فرض كنيد.
Q=K √P=5.5*√10=17.4 gpm
طبق استاندارد NFPA مقدار دبي آب هر اسپرينكلر بر حسب شدت آتش در نظر گرفته مي شود.
طبق استاندارد NFPA براي مناطق كم خطر مقدار دبي هر اسپرينكلر 0.1gpm/ft² و براي مناطق با خطر متوسط يا پر خطر مقدار دبي هر اسپرينكلر0.5 gpm/ft² در نظر گرفته مي شود.
محاسبه قطر لوله در سيستم اسپرينكلر:
براي محاسبه قطر لوله ها در سيستم اسپرينكلر مي توان بر اساس تعداد اسپرينكلر ها از جدول زير استفاده نمود.
قطرلوله فولادي (اينچ) | تعداد اسپرینکلر در محیط با خطر کم | تعداد اسپرینکلر در محیط با خطر متوسط |
---|---|---|
1 | 2 | 2 |
11/4 | 3 | 3 |
11/2 | 5 | 5 |
2 | 10 | 10 |
21/2 | 30 | 20 |
3 | 60 | 40 |
4 | - | 100 |
5 | - | 160 |
6 | - | 275 |
حداقل قطر لوله ها در سيستم آب پاش براي لوله هاي فولادي يك اينچ و براي لوله هاي مسي 4/3 اينچ بوده و لوله ها و وصاله ها بايد قدرت تحمل فشار حداقل 175 psi را داشته باشند.
رنگ مايع درون حباب | دماي تخريب حباب (سانتيگراد) |
---|---|
نارنجي | 57 |
قرمز | 68 |
زرد | 79 |
سبز | 93 |
آبي | 141 |
ارغواني | 182 |
سياه | 227-288 |
محاسبه بوستر پمپ اسپرينكلرها:
براي تعيين و انتخاب بوستر پمپ مناسب جهت اسپرينكلرها به 2 مشخصه هد و دبي آن نياز است.دبي مورد نياز بوستر پمپ حدود 30 درصد آب مورد نياز كل اسپرينكلرها درنظر گرفته مي شود و هد مورد نياز نيز از جمع فشارهاي زير بدست مي آيد:
فشار كل مورد نياز= فشار مورد نياز پشت اسپرينكلر + فشار ناشي از ارتفاع ساختمان + فشار ناشي از افت مسير و اتصالات
فشار مورد نياز پشت هر اسپرينكلر معمولا 30متر آب در نظر گرفته مي شود.