بعد از آموزش و مهارت آتش نشانها، از مهم ترین موارد در این کار، لباس مناسب و ایمن است. عملیات و وظیفه آتش نشانان فقط اتفای حریق نیست و ممکن است شرایط سخت دیگری هم به وجود بیاید که آتش نشانها مجبور باشند به آن ورود کنند و عملیات نجات را انجام بدهند. از این رو لباسهای آتش نشانها انواع مختلفی دارد که هر کدام مناسب شرایطی خاص است. باید جنس و طراحی این لباسها به شکلی باشد که آتش نشان صدمه ای نبیند و همچنین عمر و تداوم این لباس ها هم باید زیاد باشد، به خاطر استفاده از پارچههای خاص در این لباسها، قیمت لباسهای آتش نشانی بالا است که هر سازمانی برای تهیه این لباسها بودجهای در نظر میگیرد و بهتر است از نظر اقتصادی هم مقرون به صرفه باشند.
در این مطلب انواع لباسهای آتش نشانی را بررسی میکنیم و به کاربرد و شکل ظاهری و خصوصیات آنها میپردازیم.
انواع لباس آتش نشانی
لباس عملیاتی مبارزه با حریق
این لباس همان لباسی است که در ذهن اکثر افراد به عنوان لباس آتش نشانی شناخته می شود. لباس مبارزه با حریق شامل، شلوار و اورکت است که اگر نیاز به ست کامل لباس آتش نشانی باشد، جلیقه و بلوز مخصوص هم در زیر این لباس پوشیده میشود. شلوار و اورکت معمولا از سه لایه یا بیشتر تشکیل می شوند که جنس نومکس و دیگر گراماژها ساخته میشود که تا حد زیادی در مقابل حرارت و شعله مقاوم هستند. همچنین لایههای داخلی این لباس از جنس گورتکس می باشد که باعث میشود با جریان دادن هوا در این لباس، تعریق آتش نشانها به حداقل برید. این لباسها باید دارای استانداردهای جهانی مخصوص آتش نشانی باشند. کسانی که قرار است از این لباسها استفاده کنند، مستقیما با حرارت و شعله سر و کار دارد، پس سر کیفیت این لباس ها نمیتوان ریسک کرد. همچنین این لباسها در سه سایز کوچک، متوسط و بزرگ عرضه میشوند که رنگهای سورمهای، مشکی، قرمز، نارنجی، طوسی ، زرد و خاکی در آنها معمول است. قابل ذکر است که لباسهای عملیاتی در دو نوع چند تکه و یا یکسره overal وجود دارند همچنین برای گروه پشتیبانی در خارج از محیط عملیاتی از رنگ مشکی و سورمهای استفاده میشود و برای افرادی که وارد محوطه حریق شدهاند از رنگهای قرمز و نارنجی استفاده میشود.
لباس عملیاتی تماس
با آتش
این لباس برای ورود به آتش در نظر گرفته شده، در محیطی که لباسهای معمول عملیات مبارزه با حریق کافی نیستند و آتش نشان برای انجام وظیفه خود نیاز دارد که با آتش تماس پیدا کند، از این لباس استفاده می شود. این لباس شامل پنج قسمت میباشد که حداکثر ایمنی را برای آتش نشان فراهم میکند. کلاه خود، اورکت، شلوار، دستکش ساق بلند و پوشه کامل پا، در این لباس تعبیه شده است، جنس خارجی این لباس از آلومینیوم فایرتکس و فایبرگلاس نسوز است که حرارت را تا حد زیادی از طریق انعکاس، بازتاب می دهد و همچنین لایههای داخلی این لباس از الیاف ضد گرما و حرارت ساخته شده است. این لباس هم در سه سایز کوچک، متوسط و بزرگ وجود دارد.
لباس عملیاتی ورود و عبور از آتش
این نوع از لباس هم مانند نمونه قبلی از الیاف نسوز و فایبر گلاس و آلومینیوم ساخته شده است. این لباس برای عبور از آتش ساخته شده و مانند لباس قبلی امکان انجام عملیات و تماس با آتش را ندارد. طراحی این لباس سرهم و یا overal است که به همراه کلاه خود و دستکش ایمنی است.
لباس عملیاتی ورود به محیط مرطوب و دارای الکتریسته
این لباس ها معمولا به شکل یکسره یا اورال هستند که همراه چکمه و دستکش مخصوص عرضه میشوند. جنس این لباسها به شکلی است که در محیط های مرطوب و یا محیطهایی که مواد اسیدی و بخارات آنها وجود دارد بسیار خوب عمل می کنند و آتش نشان میتواند وظیفه خود را در محیطهای مرطوب انجام دهد. همچنین این لباس ها الکتریسته بدن را به صورت ایمن به زمین انتقال میدهند و تا حد زیادی از برق گرفتگی آتش نشان جلوگیری میکنند.
اگر نیاز به اطلاعات بیشتری درباره انواع لباسهای آتش نشانی دارید میتوانید به سایت اینتر اسپایرمراجعه کنید و یا با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.