از آنجایی که نمونه ها و انواع مختلف آتش سوزی داریم، پس باید برای مقابله با هر کدام از این آتش سوزی ها از روش های مناسب و کپسول آتش نشانی مخصوص آن شرایط استفاده کنیم، در ادامه این مطلب از گروه اطفا حریق اینتر اسپایر قصد داریم که با معرفی انواع مختلف کپسول های آتش نشانی به شما کمک کنیم تا تفاوت های آنها را بهتر درک کنید. انواع کپسول های آتش نشانی عبارتند از:
- کپسول آتش نشانی آب و گاز تحت فشار
- کپسول آتش سوزی پودر و گاز تحت فشار
- کپسول آتش نشانی CO2
- کپسول آتش نشانی فوم
- کپسول آتش نشانی بیوورسال
انواع کپسول آتش نشانی چه تفاوت هایی دارند؟
کپسول آب و گاز تحت فشار
کپسول آتش نشانی حاوی آب یک گزینه بسیار عالی برای خاموش کردن آتش سوزی های مواد خشک مانند چوب، پلاستیک، پارچه، کاغذ و... است و در منزل شما می تواند در پذیرایی یا اتاق خواب مورد استفاده قرار بگیرد. این نوع کپسول آتش نشانی از نظر اقتصادی به صرفه تر از نمونه های دیگر است و در آتش سوزی ها متداول مورد استفاده قرار می گیرد، ولی باید مراقب باشید که در خاموش سازی آتش سوزی های الکتریکی یا آتش سوزی روغن ها و مایعات قابل اشتعال از این ماده استفاده کنید.
کپسول آتش نشانی فوم
بیشترین استفاده از کپسول آتش نشانی حاوی فوم یا کف برای مایعات قابل اشتعال است، ولی می توان از آن در حریق های مواد خشک استفاده کرد، چون خاموش کننده های فوم معمولا غیر قابل کنترل هستند.
فوم از مواد پروتئینی تخمیر شده به دست می آید و یا نمونه دیگر آن با ترکیبات شیمیایی مخصوصی درست می شود و مورد استفاده قرار می گیرد.
گسترش این ماده روی آتش سوزی بالاست و باعث می شود که اکسیژن به آن نرسد و از طرفی دیگر گاز های اضافی و دود از آتش متساعد نشوند.
کپسول آتش سوزی پودر و گاز تحت فشار
کپسول آتش نشانی حاوی پودر و گاز به دو صورت یک بار مصرف و قابل شارژ در بازار عرضه می شود و چون از نظر قیمت به صرفه و ارزان است، در بین استفاده کنندگان بسیار پرطرفدار است. بیشترین استفاده از این کپسول ها خاموش سازی مایعات قابل اشتعال است و پودر مورد استفاده در آنها سمی نیست. ولی در صورتی که از این کپسول ها در فضای بسته استفاده کنید ممکن است مجاری تنفسی شما دچار التهاب شود و روی بینایی تاثیر بگذارد.
کپسول آتش نشانی CO2
این نمونه کپسول آتش نشانی حاوی 2/3 گاز دی اکسید کربن می باشد که در سیلند تحت فشار بسیار زیادی است و به همین دلیل بدنه آنها تحت فشار بسیار بالایی است و باید در زمان ساخت آنها از فولاد با کیفیت استفاده شود و همچنین قراردادن آن ها در مجاورت با حرارت یا در برابر نور مستقیم خورشید ممکن است که باعث بروز حادثه شود. گاز کربن دی اکسید از هوا سنگین تر است و به همین دلیل وقتی از انها استفاده می کنید روی آتش نشسته و جای هوا را می گیرد و به اصطلاح آتش سوزی را خفه می کند و به این صورت باید این موضوع را در نظر داشته باشید که اگر از این گاز در فضای بسته استفاده شود ممکن است که باعث نرسیدن اکسیژن به شما گردد و به این صورت مواردی مانند سردرد و بیهوشی و شاید مرگ را در فضای بسته و در موارد معدود به همراه داشته باشد.
نازل این کپسول های آتش نشانی به صورت قیفی است و این حالت باعث می شود که سرعت بالای گاز CO2 در زمان خروج کاهش پیدا کند و هدایت آن راحتتر شود.
کپسول آتش نشانی بیوورسال
این نمونه کپسول های آتش نشانی دارای مایع کنسانتره فرموله شده هستند که با استفاده از آب از میزان غلیظ بودن آن کم می کنند. این نوع کپسول آتش نشانی تقریبا بهترین نوع کپسول آتش نشانی و به روز ترین آن ها هستند که عملکرد بالایی در زمان اطفا حریق دارند و از طرفی سازگار با محیط زیست می باشند و به انسان، گیاهان، خاک و سایر موجودات زنده آسیبی نمی زنند و از طرفی باعث خوردگی قسمت هایی که روی آن می مانند نمی شوند.
روش عملکرد این نمونه کپسول آتش نشانی به این صورت است که هیدروکربن ها را محاصره می کند و از بیشتر شدن آتش جلوگیری می کند و باعث می شود که آتشی که با این کپسول ها خاموش شده است قابلیت اشتعال دوباره را از دست بدهد. این کپسول ها از طرفی باعث بی اثر شدن گاز های اشتعال زا می شوند که این مزیت بسیار بزرگی می باشد.
فقط باید در مورد این کپسول آتش نشانی این موضوع را به یاد داشته باشید که برای خاموش سازی آتش سوزی های االکتریکی نمی توان از آن استفاده کرد.