همانطور که قبلا گفتیم، کپسول های آتش نشانی با توجه به ماده خاموش کننده ای که در آنها موجود است دسته بندی و تقسیم می شوند. یکی از نمونه های این خاموش کننده های دستی کپسول آتش نشانی هالوژنه است که در ادامه این مطلب از اینتر اسپایر در این خصوص اطلاعات کامل تر و دقیق تری در اختیار شما قرار خواهیم داد.
ماده هالوژنه موجود در کپسول آتش نشانی هالوژنه چیست؟
ماده مورد استفاده در این کپسول های آتش نشانی ترکیبی از عناصری مانند کلر یا ید، بروم و فلئور؛ اما از آنجایی که این گاز ها در کنار هم خاصیت آتش زایی دارند با اضافه کردن اتم های هالوژن آن را غیر قابل اشتعال می کنند و به آن خاصیت خاموش کنندگی آتش را می بخشند. تاریخ اولین استفاده از این ماده به سال 1900 باز می گردد، در آن زمان هالون 104 یا تتراکلرید کربن را به عنوان یک خاموش کننده کشف کردند و از سال 1910 از این گاز در خاموش کننده های دستی و قابل حمل استفاده کردند. اما گازی که در آن زمان مورد استفاده بود سمی تشخیص داده شد و استفاده از آن ممنوع اعلام شد. بعد از این موضوع گازها و ترکیبات هالوژنی جدید تری ابداع شد و مورد استفاده قرار گرفت که پر استفاده ترین گاز های برای اطفاء حریق هالون 1211 و هالون 1301 بودند. استفاده از این کد های عددی چهار رقمی اولین بار توسط ارتش آمریکا انجام شد که در ادامه معنی این کد های عددی را از چپ به راست برای شما توضیح می دهیم.
- عدد اول از سمت چپ: تعداد اتم های کربن موجود در ماده موجود.
- عدد دوم ار سمت چپ: تعداد اتم های فلور موجود در گاز مورد نظر.
- عدد سوم از سمت چپ: تعداد اتم های کلر در گاز هالوژنه
- عدد چهارم: تعداد اتم های بروم
- عدد پنجم: تعداد اتم های ید مورد استفاده در گاز. (البته در نظر داشته باشید که در صورت نبودن این عدد یعنی از عنصر ید در این گاز استفاده نشده است)
گاز هالوژن در کپسول آتش نشانی چیست و چطور آتش را خاموش می کند؟
کپسول آتش نشانی هالوژنه، همانطور که از اسم آن پیداست با استفاده از گاز هالوژن یا به اصطلاح هالون که در کپسول آتش نشانی به صورت مایع ذخیره شده آتش را خاموش کرده و از پیشرفت آن جلوگیری می کند. نحوه عملکرد گاز هالون به این صورت است که در آتش اختلال شیمیایی ایجاد می کند و از گسترش آتش جلوگیری می کند و شعله های آتش را از بین میبرد و به این صورت می تواند در اطفا حریق برای شما مفید و بسیار موثر باشد.
زمانی که شما از کپسول آتش نشانی هالوژنه برای خاموش کردن یک آتش سوزی استفاده می کنید اثرات این خاموش کننده به سرعت از بین می روند و به این صورت هیچ گونه خوردگی یا اثری از خود به جا نمی گذارند. به همین دلیل بیشترین استفاده از این نوع کپسول آتش نشانی در خاموش کردن حریق الکتریکی و وسایل الکترونیکی است که حساسیت بالایی نسبت به سایر مواد اضافه شده دارند، چون هیچ آسیبی به آنها نمی زند و هیچ ردی از خود در آنها باقی نمی گذارد. ولی بهتر است بدانید که هالوژن های 1211 و 2402 و 1301 برای لایه اوزون خطرناک هستند و تولید آن ها در واقع از سال 1994 متوقف شده است. از این کپسول ها برای خاموش سازی آتش سوزی های نوع B و C استفاده می شود و بهترین محل برای نگه داری آن ها اتاق سرور، اتاق کامپیوتر، هواپیما، کشتی و ... است.
امروزه برای رهایی از دست ضرر های گاز های هالوژنه برای محیط زیست از ترکیبات جدید استفاده می شود که تقریبا تاثیر مشابهی دارند و می تواند تاثیر مناسبی بر روی خاموش کنندگی آتش داشته باشند، نمونه هایی که این روز ها استفاده می شوند هالوترون و FE-36 هستند که تاثیر مناسبی بر روی اطفاء حریق دارند، و از طرفی به محیط زیست آسیبی نمی رسانند.