تا الان بسیار در مورد جزئیات نصب جعبه آتش نشانی یا فایرباکس، نکات مهم در خصوص جعبه های آتش نشانی،ابعاد استاندارد جعبه آتش نشانی و تجهیزات داخل جعبه آتش نشانیصحبت کرده ایم ولی تا الان سیستم تامین آب جعبه های آتش نشانی را برای شما توضیح نداده ایم، و دقیقا دلیل این که الان با شما صحبت می کنیم همین است که به شما بگوییم که جعبه های آتش نشانی و سیستم کلی اطفا حریق ساختمان چطور آب مورد نیاز خود را تامین می کند؟
سیستم های آبرسانی آتش نشانی در ساختمان
سیستم های آتش نشانی به دو دسته تقسیم می شوند که این سیستم ها عبارتند از:
سیستم آب رسانی تر در این سیستم همیشه آب موجود بوده و به محض نیاز به استفاده می توانند شیر مربوطه را باز کنند و از آن برای خاموش کردن آتش استفاده کنند. در این سیستم از رایزر تر استفاده شده است.
رایزر تر چیست؟
رایزر تر یک لوله عمودی شکل است که از بالا تا پایین ساختمان ادامه پیدا کرده و همیشه پر آب است.
سیستم خشک در اطفا حریق ساختمان چیست؟
سیستم خشک همیشه به صورت خشک است و در زمان وقوع حادثه و نیاز آب از ماشین های آتش نشانی به آن پمپاژمی شود.
رایزر خشک آتش نشانی چیست؟
خب، بالاخره مقدمه چینی تمام شد و سراغ بحث اصلی خودمان آمدیم. در تمامی صنایع و فعالیت های مهندسی که از فن لوله کشی و سیستم جابجایی مایعات استفاده شده باشد کلمه "رایزر" یک کلمه ی نام آشنا است.
رایزر به لوله ای می گویند که به صورت عمودی از آن استفاده می شود.
رایزر استفاده های گوناگونی دارد، مانند انتقال نفت از ته دریا به روی سطح جایگاه یا پمپاژ آب از ته یک چاه و در پایان از رایزر ها در فعالیت اطفا حریق نیز استفاده می کنند.
همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید رایز خشک یک لوله عمودی است که در ارتفاع ساختمان کشیده شده و از پایین ساختمان تغذیه می شود و در هر طبقه یک انشعاب برای وصل کردن شیلنگ و خاموش کردن آب قرار داده شده که این کار اطفا حریق را بسیار ساده تر و موثر تر می کند. این رایزر های به آتش نشانان این امکان را می دهند که دیگر زمان خود را برای لوله کشی تا بالای ساختمان تلف نکنند و با اتصال لوله آب به پایین قسمت رایزر وصل کنند و به این وسیله آب را تا بالاترین قسمت ساختمان برسانند و عملیات نجات را با سرعت بیشتری انجام دهند. تصویر زیر به شما کمک می کند که عملکرد سیستم آبرسانی رایزر خشک را بهتر درک کنید.
رایزر ترکیبی
همانطور که از اسم آن می توان حدس زد، این روش ترکیبی از رایز خشک و رایزر تر است. این یعنی این سیستم به طور معمول دارای آب است و در صورت وقوع حوادث آتش سوزی در یک ساختمان خود ساکنان می توانند اقدامات اولیه را با استفاده از جعبه های آتش نشانی انجام دهند تا نیرو های متخصص آتش نشانی وارد عمل شده و عملیات نجات را شروع کنند، مامورا آتش نشانی می توانند از قسمت ورودی دوم رایزر ترکیبی استفاده کنند تا با استفاده از آن آب را به داخل ساختمان پمپاژ کنند.
تصویر زیر نشانده ی سیستم رایزر ترکیبی است که به شما ورودی ها و خروجی های آنرا نشان می دهد.
در ضمن می توانید از مقالات زیر استفاده کنید تا یک سیستم اطفا حریق مناسب، حرفه ای و صد البته استاندارد برای ساختمان خود آماده کرده باشید:
استاندارد نصب کپسول های آتش نشانی
ضوابط آتش نشانی ساختمان به زبان ساده