یکی از راه های معمول برای خاموش کردن آتش، قطع کردن رسیدن اکسیژن به آتش یا به اصطلاح خفه کردن آتش است که این کار را معمولا با پودر های خاموش کننده آتش انجام میدهند. و طریقه استفاده این پودر ها، مصرف از طریق کپسول آتش نشانی است.
کپسول های آتش نشانی حاوی پودر های خاموش کننده به دو دسته ی کلی تقسییم می شوند:
- پودر شیمیایی
- پودر خشک
مواد تشکیل دهنده پودر کپسول آتش نشانی
پودر آتش نشانی شیمیایی
پودر شیمیایی گرد یا پودر خیلی نرمی است که از ترکیب یک یا چند ماده ی شیمیایی و بعضی از افزودنی های دیگر تشکیل می شود. وظیفه ی مواد افزودنی در این ترکیب به این صورت است که از بهم چسبیدن پودرها در اثر رطوبت یا گرما جلوگیری می کند. پودر های آتش نشانی شیمیایی را بر اساس مواد اصلی موجود در آن و اینکه برای مقابله با چه نوع آتش سوزی از آنها استفاده می شود، دسته بندی می کنند. که مهمترین مواد تشکیل دهنده پودر کپسول آتش نشانی عبارتند از:
- پودر جوش شیرین (بی کربنات سدیم)
- بی کربنات پتاسیم
- بی کربنات پتاسیم بر پایه اوره
- کلرید پتاسیم
- فسفات آمونیوم
- مانکس
انواع پودر آتش نشانی
انواع پودر آتش نشانی را می توانید ازگروه /اینتر اسپایر خریداری نمایید.این پودرها در اندازه های متنوع در این سایت وجود دارد.توجه داشته باشید که بهتر است بعد از استفاده از کپسول های پودری، به دلیل کم شدن اکسیژن موجود در محیط، بهتر است از محیط سر بسته خارج شوید. در ادامه با انواع پودر آتش نشانی بیشتر آشنا می شوید.
پودر جوش شیرین (بی کربنات سدیم)
از این پودر برای مقابله با آتش سوزی های مایعات قابل اشتعال، گازهای های قابل اشتعال و همچنین تجهیزات الکتریکی استفاده می شود. پودر شیمیایی آتش نشانی معمولی از جوش شیرین یا بی کربنات سدیم تشکیل شده است. بنابراین این پودر برای مبارزه با آتش سوزی های نوع B وC و نوع E مناسب است . این پودرهای شیمیایی تا 97 درصد از بی کربنات سدیم تشکیل شده است.
بی کربنات پتاسیم
از این پودر هم مجددا برای خاموش کردن مایعات قابل اشتعال، گاز های قابل اشتعال و تجهیزات الکتریکی برقدار استفاده می شود. بنابراین این نوع پودر بریا آتش نوع b,c,e مناسب می باشد.
بی کربنات پتاسیم بر پایه اوره
این پودر هم مانند دو نمونه قبل برای گاز ها و مایعات قابل اشتعال و تجهیزات الکتریکی برقدار استفاده می شود. بنابراین برای مهار آتش های نوع b,c,e بهترین گزینه خواهد بود.
کلرید پتاسیم
مورد استفاده ی این پودر هم دقیقا مثل سه پودر خاموش کننده ی قبل است. و برای آتش سوزی های نوع b,c,e بهترین گزینه می باشد.
فسفات آمونیوم
از این پودر برای خاموش کردن مواد جامد، گاز ها و مایعات قابل اشتعال و خاموش کردن آتش سوزی در تجهیزات الکتریکی با یک ولتاژ معین استفاده می شود. این پودر را به نام پدر چند حالته نیز می شناسند و به آن ABC نیز می گویند و معمولا روی کپسول هایی که از این پودر ها در آنها استفاده شده علامت A.B.C حک شده است. به این معنی که برای مهار سه نوع آتش سوزی مناسب می باشند.
مانکس
پودر مانکس ترکیب اوره و بی کربنات (کربن دو پتاس) می باشد که در کپسول های آتش نشانی ریخته می شود و در مقایسه با بقیه پودر های خاموش کننده موثرتر است. دلیل اثر گذاری بالای این پودر این است که وقتی حرارت به این پودر می رسد سریعاً تجزیه می شود به ذره های بسیار کوچکی (حتی کوچکتر از 0.1 میکرون) تبدیل می شود و این باعث می شود که این پودر خاصیت پخش شدن بسیار بالایی داشته باشد. همچنین این پودر با کف پروتئینی سازگار است و برای استفاده در کپسول های آتش نشانی حاوی فوم از آن استفاده می شود.
پودر خشک کپسول آتش نشانی
پودر خشک را نباید با پودر های شیمیایی اشتباه گرفت زیرا پودر خشک فقط برای خاموش کردن آتش سوزی فلزات قابل اشتعال (مانند منیزیم و فلزهای قابل اکسید) استفاده می شود. پودرهای انواع پودر خشک، از نظر محتویات موجود در آن به دسته های مختلفی تقسیم می شود که مهم ترین انها عبارتند از:
کپسول آتش نشانی پودری
کپسول آتش نشانی که از این نوع پودر در آن استفاده شده باشد برای خاموش کردن نفت و روغن و آتش سوزی در اثر برق بسیار موثر و قابل اطمینان است
کپسول آتش نشانی دی اکسید کربن
در این نمونه از کپسول ها گاز دی اکسید کربن به وسیله فشار به صورت مایع درآمده و هنگام استفاده به صورت گاز خارج می شود.سر لوله ی کپسول های آتش نشانی CO2 به شکل قیف یا شیپوری است. چون:
- جلوی سرعت زیاد گاز را در زمان خروج از کپسول می گیرد و اجازه می دهد که پود خاموش کننده پخش شود.
- ماده ی خاموش کننده را به سمت محل آتش سوزی هدایت می کند.
برای آشنایی با سایر کپسول های آتش نشانی می توانید کلاس های کپسول های آتشنشانی را مطالعه کنید.
کپسول های تشکیل شده از آب
آن چیزی که هنگام استفاده از کپسول های آتش نشانی لازم است بدانید این امر می باشد که از این نوع کپسول آتش نشانی نباید در حریق های الکتریکی مورد استفاده قرار بگیرد.
مواد تشکیل دهنده پودر کپسول آتش نشانی
بنابراین همانطور که بیان شد مواد تشکیل دهنده کپسول آتش نشانی بر اساس نوع کاربرد به دو دسته مواد شیمیایی و خشک استفاده می شود که هرکدام از مواد خاصی، با هدف اطفای نوع خاصی از آتش مورد استفاده قرار گرفته است.